Na čo je dobrý vitamín C? Podporuje vstrebávanie železa a pomôže proti únave.

Všetci vedia, že vitamín C je dobrý na imunitu. Ale čo ďalej? Na čo je vitamín C ešte prospešný? To sa dozviete hneď o pár riadkov nižšie:

Na čo je dobrý vitamín C? Podporuje vstrebávanie železa a pomôže proti únave.

Zaujímavosti o vitamíne C

Povedzme si najprv pár zaujímavých informácií, ktoré ste o vitamíne C ešte asi nevedeli:

Oficiálne bol vitamín C objavený až v roku 1928 a dokonca bol tento počin ocenený Nobelovou cenou. V skutočnosti ľudia vedeli už v 18. storočí, že pravdepodobne práve nedostatok vitamínu C spôsobuje skorbut. 

Každoročne sa 4. apríla oslavuje Svetový deň vitamínu C. Čo tak kúpiť košík čerstvého ovocia pre celú rodinu?

Veľa ľudí si myslí, že najväčším zdrojom vitamínu C sú citrusy. To ale vôbec nie je pravda. Mnohonásobne viac céčka nájdeme napríklad v šípkach alebo v rakytníku. Dokonca má raz toľko vitamínu C brokolica a kivi. 

Takže, na čo je dobrý vitamín C?

Ako sme povedali, jeho najväčším benefitom je podpora imunitného systému. V tomto ohľade má snáď len jedného silného konkurenta: vitamín D. Ak uvažujete o výživovom doplnku na imunitu, rozhodne by tam táto dvojka nemala chýbať.

Vedľa toho vitamín C prispieva k zníženiu miery únavy a vyčerpania. Kto by toto dnes nepotreboval? Funguje to tak, že vitamín C pomáha organizmu efektívnejšie využiť energiu, ktorú získava z potravy. Aké múdre!

Záleží vám na tom cítiť sa a vyzerať mlado? V tom prípade zbystrite. Vitamín C podporuje v tele tvorbu kolagénu. To je jednak dôležité pre kĺby a pohybový aparát, ale tiež pre pleť. Kolagén nám začína ubúdať už po tridsiatke a s postupujúcim vekom to je rýchlejšie. Preto je to aj poznať na našom zovňajšku a pohybových schopnostiach.

S tým súvisí to, že je vitamín C silný antioxidant. Bojuje proti voľným radikálom a oxidatívnemu stresu. Toto je dôležité na celkové spomalenie starnutia, ale aj ako boj s prípadnými chorobami. Zároveň fungujú antioxidanty aj ako pomocníci v kozmetike a potravinárskom priemysle – sú to účinné a prirodzené konzervačné látky. 

Ako správne doplniť vitamín C

Zabudnite na konské dávky. Vitamín C sa rozpúšťa vo vode a to znamená, že nie je zložité si ho zaistiť, ale je náročné ho v tele udržať dlhšie. Množstvo, ktoré organizmus aktuálne nepotrebuje, sa vylúči močom. Dlhodobé zásoby vitamínu C si preto vytvoriť nevieme. Určite preto neplatí, že sa v lete veľa najeme sezónneho ovocia a na celú zimu budeme mať dosť vitamínov na imunitu.

Pre vitamíny rozpustné vo vode platí, že je efektívne užívať rozumné množstvo a zamerať sa hlavne na pravidelnosť a dlhodobosť. Vitamín C odporúčame pokryť pestrým jedálnym lístkom a ak chcete, vyberajte výživový doplnok podľa toho, aké máte potreby a čo vlastne chcete viac podporiť. Ak vám záleží najmä na odolnej imunite, je fajn čistý vitamín C. Ak by bolo fajn mať viac energie, kombinujte vitamín C napr. so ženšenom.


ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Získajte viac energie s pravým Panax ginseng
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

  • Priamo do Vašej poštovej schránky
  • 18 rokov skúseností a znalostí
  • Vyvinuté a vyrobené v Nórsku

Máte otázky? Zavolajte nám

Po-Pia 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa