Vitamín B6 v potravinách – kde hľadať pyridoxín?

Oblastí, kde nám pyridoxín pomáha, je mnoho. Ak sa ho rozhodnete doplňovať, vyplatí sa vedieť, kde hľadať vitamín B6 v potravinách.

Vitamín B6 v potravinách – kde hľadať pyridoxín?

Na čo je pyridoxín? 

Vitamín B6, čiže pyridoxín, má skutočne veľa úloh. Podieľa sa na správnom metabolizme aminokyselín, tvorbe krvného farbiva hemoglobínu a ako koenzým sa podieľa na procese odbúravania homocysteínu. Okrem toho má vplyv na nervový systém či na imunitu. Nedostatok vitamínu B6 sa preto prejaví práve v týchto oblastiach. 

Pyridoxín radíme do celej skupiny vitamínov B, ktoré sú rozpustné vo vode. Zmysel preto dáva pravidelné doplňovanie rozumnej dávky vitamínu B6, než väčšie množstvo nárazovo. Vitamín B6 sa odporúča doplňovať s horčíkom. Účinky sa totiž navzájom výborne dopĺňajú a podporujú. 

Vitamín B6 v potravinách

Dobrou správou je, že vitamín B6 v potravinách nemusíme hľadať lupou. Je totiž obsiahnutý skoro všade. Veľmi sa ale líši množstvo, ktoré daná surovina obsahuje. 

Kľúčom na doplnenie pyridoxínu je preto pestrá strava – ak nemáme zdravotné obmedzenie alebo alergiu, nie je dôvod vynechávať žiadnu skupinu zdravých potravín. 

Najviac vitamínu B6 nájdeme v mäse (najmä bravčovom a hydinovom), ďalej celozrnných obilninách a strukovinách. Okrem toho sú na neho bohaté napr. pšeničné klíčky, pohánka, quinoa, pšeno a iné podobné potraviny. Samozrejme sa tiež vyskytuje v zelenine

Užívate horčík? Potom sa k nemu vitamín B6 výborne hodí, pretože účinky sa navzájom podporujú. 

Pyridoxín ako podpora energie

Spoločne s horčíkom je to dokonalá kombinácia, ale nie každý vie, že je fajn užívať ich spoločne. Vitamín B6, ako aj jeho ďalší kolegovia zo skupiny vitamínov typu B, totiž blahodárne pôsobia na nervový systém a mozog. A podobné je to s horčíkom, po ktorom často siahneme vo chvíli, keď chceme nabudiť. Obidve živiny nám pomôžu navodiť pokojný spánok, upokojiť nervovú sústavu a navodiť psychický pokoj a pohodu. 


ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Získajte viac energie s pravým Panax ginseng
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

  • Priamo do Vašej poštovej schránky
  • 18 rokov skúseností a znalostí
  • Vyvinuté a vyrobené v Nórsku

Máte otázky? Zavolajte nám

Po-Pia 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa