Vitamíny B6, B12 a kyselina listová – účinky, zdroje a dôvody, prečo ich užívať

Vitamínov B poznáme mnoho a každý je dobrý na niečo iné. Tentokrát zaostríme pohľad na vitamíny B6, B12 a kyselinu listovú. Účinky a zdroje majú tiež odlišné a my si povieme, pre koho sú najviac vhodné.

Vitamíny B6, B12 a kyselina listová – účinky, zdroje a dôvody, prečo ich užívať

O vitamíne B všeobecne

Vitamínov skupiny B poznáme celkovo osem. Navzájom sa od seba v niečom líšia, zároveň sú si v niečom podobné. Spoločné majú to, že majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu. To môže znamenať mnoho vecí. Napr. dobrý dopad na našu psychiku a energiu, zároveň podporia aj fyzickú kondíciu.

Podieľajú sa na správnom fungovaní metabolizmu a využití makroživín v organizme. Ich zdroje sú najrôznejšieho pôvodu – obvykle mäso, vnútornosti, vajcia, mliečne produkty, ale napríklad aj droždie. Samozrejme tiež zelenina, obilniny a strukoviny. V tomto článku sa podrobnejšie dozviete, ako sú na tom vitamíny B6, B12 a kyselina listová. Účinky sú totiž trochu iné a tiež je dôležité vedieť, v akej životnej situácii ich potrebujeme doplniť o niečo viac. 

Vitamín B6, čiže pyridoxín

Obvykle ho nájdete vo výživovom doplnku v kombinácii s horčíkom. Je to totiž jeho najlepší priateľ a ich pôsobenie sa krásne dopĺňa. Spoločne tvoria silnú dvojku na podporu energie, fyzickej i duševnej. Vitamín B6 prispieva k normálnej funkcii nervovej sústavy a psychickej činnosti. Je dôležitý pre tvorbu červených krviniek a tiež napomáha imunitnému systému. 

Vitamín B6 je dobrý pre každého. Nájdeme ho najmä v celozrnných produktoch, strukovinách, rybách, kvasniciach a mäse. Je fajn zamerať sa na jeho pravidelný príjem, jeho zásoba v tele sa totiž neudrží dlho – orientačne jeden mesiac. Vitamín B je totiž rozpustný vo vode, preto si ho organizmus nevie urobiť veľkú zásobu a čo momentálne nezužitkuje, vylúči. 

bežkyňa

Vitamín B12 – kobalamín

Zaujímavé je na ňom to, že sa vyskytuje v živočíšnych potravinách. Okrem mäsa a vnútorností vo vajciach i mlieku. Niečo málo nájdeme aj vo fermentovaných potravinách – napríklad v kyslej kapuste alebo kefíre. Kvôli tomu by si mali na príjem vitamínu B12 dať veľký pozor vegáni, ktorí svojím typom stravovania obmedzujú jeho zdroje.

Kobalamín je potrebný pre metabolizmus cukrov, tukov a bielkovín. Podieľa sa na krvotvorbe a jeho nedostatok sa prejaví napr. únavou, čo bohužiaľ môže znamenať aj problém kdekoľvek inde. 

Kyselina listová, čiže vitamín B9

Niekedy sa označuje tiež ako folát a poznajú ju určite nastávajúce mamičky. Ide totiž o látku, ktorá by sa mala počas tehotenstva a po pôrode doplňovať zo všetkého najviac. Kyselina listová sa podieľa na funkcii nervového systému, ale u bábätka v brušku na samotnom vývoji nervovej sústavy a mozgu. To prebieha aj v prvých okamihoch života. 

Aj keď je ideálne získavať živiny v rámci pestrého jedálneho lístka, pri kyseline listovej to môže byť problém. Síce nie je zložité nájsť jej zdroje – ide o zelenú listovú zeleninu, napr. špenát, kel alebo šalát. Problém je v tom, že je nadľudský výkon skonzumovať každý deň také množstvo zeleniny, ktoré by telu poskytlo optimálnu dávku vitamínu B9. Doplňovanie kyseliny listovej je navyše behom na dlhú trať – odporúča sa začať už pred počatím a skončiť až po pôrode. 

Vitamíny B6, B12 a kyselina listová – účinky majú podobné a predsa sa líšia. V tomto článku sme si zhrnuli to najdôležitejšie. Ak máte pocit, že ste vyčerpaní a bez života a zároveň sa domnievate, že váš jedálny lístok môže byť chudobný na Béčka, skúste sa zamerať na ich doplnenie. Ako sme spomínali, ide to vitamíny rozpustné vo vode, a tak je lepšie zabezpečiť si rozumnú dávku dlhodobejšie, než vysoké množstvo jednorazovo.

 

ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Získajte viac energie s pravým Panax ginseng
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

  • Priamo do Vašej poštovej schránky
  • 18 rokov skúseností a znalostí
  • Vyvinuté a vyrobené v Nórsku

Máte otázky? Zavolajte nám

Po-Pia 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa