Vitamín B - na čo je dobrý? Podporí nervový systém i kvalitu vlasov a nechtov.

Vitamínov skupiny B existuje mnoho. V tomto článku si zhrnieme vitamín B - na čo je dobrý všeobecne a kde ho získať.

Vitamín B - na čo je dobrý? Podporí nervový systém i kvalitu vlasov a nechtov.

Nie je béčko ako béčko

V potravinovej abecede rozlišujeme celkovo osem druhov vitamínu B. Väčšinou o nich hovoríme ako o B-komplexe. Aj keď je každý na niečo trochu iného, v mnohom sú si podobné. Môže sa stať, že vám bude odporúčané doplňovať jeden konkrétny typ béčka – najčastejšie je to vitamín B9, čiže kyselina listová pre tehotné ženy. 

Poďme si urobiť malý súhrn a pozrime sa, v čom všetkom nám môže B-komplex prospieť:

Vitamín B je rozpustný vo vode

Rozlišujeme vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E a K) a tiež vitamíny rozpustné vo vode, kam radíme vitamíny B a C. Rozdiel je v tom, že vitamíny rozpustné v tukoch sa v organizme ukladajú do dlhodobejších zásob, zároveň si musíme dávať pozor na možné predávkovanie. Tiež sa odporúča konzumovať ich po jedle, pretože sa lepšie využijú práve pri prítomnosti tukov. Vitamíny rozpustné vo vode doplníme o niečo jednoduchšie – nájdeme ich v mnohých bežných potravinách. To, čo telo nedokáže ihneď spotrebovať, vylúči. Preto je zbytočné užívať veľké dávky týchto vitamínov. Múdrejšie je zamerať sa na rozumné množstvo a dbať na pravidelnosť. A pretože sa vitamíny rozpustné vo vode neukladajú v organizme do veľkých zásob, nemusíme sa tak báť predávkovania.

Vitamín B - na čo je dobrý? 

Na vitamín B sa môžeme spoľahnúť vo chvíli, keď sa cítime bez energie. Podporuje totiž nervový systém i našu psychiku v mnohých ohľadoch. Pomôže s fyzickou únavou i duševným vyčerpaním. Je dôležitý na delenie buniek, podporuje kvalitu nechtov, vlasov a pokožky. V neposlednom rade podporujú niektoré druhy vitamínu B správnu krvotvorbu a funkciu srdca a mozgu. 

Vitamín B je skrátka a dobre prospešný nášmu celkovému zdraviu. Bez ohľadu na jeho jednotlivé varianty – myslime na to, aby sme mali dostatočný príjem všetkých typov vitamínu B.

V čom je vitamín B?

Všeobecne vzaté sú to celozrnné produkty, strukoviny, obilniny, oriešky a semená. Nájdeme ho aj v mäse – o niečo vhodnejšie je v tomto smere červené mäso a vnútornosti, pretože obsahujú viac (nielen) vitamínu B. Ďalej sú zdrojom vitamínu B vajíčka, mliečne produkty a mnoho druhov zeleniny a ovocia. Menujme brokolicu, kel a celkovo kapustovú listovú zeleninu. Tiež avokádo, citrusy a zaujímavým zdrojom vitamínu B sú kvasnice. Ako vidíte, kľúčom k pravidelnému prísunu vitamínu B je čo najpestrejšia strava. 

Čo keď sa rozhodnete béčko doplňovať v podobe výživových doplnkov, napríklad na energiu?

Kombinujte vitamín B múdro

Často siahneme po B komplexe, keď potrebujeme povzbudiť energiu. V tom prípade odporúčame skombinovať ho s rastlinnými výťažkami. Proti únave a stresu tak zabojujete na viacerých frontoch a výsledok bude istejší. Vašej pozornosti by nemal uniknúť ženšen.

Ženšen, podobne ako béčko, tiež podporuje fyzické i duševné zdravie. Pomáha adaptovať sa na stres, prebúdza organizmus a energiu a nie je tajomstvom, že sa pozitívne účinky ženšenu prejavia aj v intímnom živote. Ženšen sa užíva tisíce rokov ako prostriedok na energiu, vitalitu a imunitu. Máme šťastie, že dnes si ho môžeme dopriať aj u nás – pôvodne bol totiž v Ázii veľmi vzácny a mohli si ho užívať iba cisári. 



ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Získajte viac energie s pravým Panax ginseng
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

  • Priamo do Vašej poštovej schránky
  • 18 rokov skúseností a znalostí
  • Vyvinuté a vyrobené v Nórsku

Máte otázky? Zavolajte nám

Po-Pia 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa