Vitamín B5 v potravinách - dajte si pozor na jednostranné diéty

Možno ju poznáte pod názvom kyselina pantoténová. Vitamín B5 v potravinách zohráva dôležitú úlohu pre naše zdravie. Vplyvom nezdravej diéty sa oň môžete zbytočne ochudobňovať.

Vitamín B5 v potravinách - dajte si pozor na jednostranné diéty

Prečo nám vitamín B5 prospieva? 

Podobne ako ostatné vitamíny skupiny B sa podieľa na znižovaní miery únavy a vyčerpania. O niečo zložitejšia je jeho ďalšia funkcia: prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu. Stručne povedané, ovplyvňuje to, ako telo využíva cukry, tuky a bielkoviny prijaté zo stravy. Vitamín B5 sa zvyčajne dopĺňa vo forme výživových doplnkov, ktoré obsahujú aj ďalšie vitamíny B - navzájom sa podporujú.

Nedostatok vitamínu B5 sa preto môže prejaviť slabosťou a únavou. V extrémnych prípadoch pálením nôh. Je to však veľmi málo pravdepodobný prejav. 

Vitamín B5 v potravinách – čomu sa nevyhýbať?

Hoci vitamín B5 nájdeme takmer vo všetkých potravinách, niektoré potraviny ho obsahujú viac. V čom je vitamín B? Ide najmä o živočíšne potraviny - vajcia, pečeň, mliečne výrobky, ale aj kvasnice. Ide o základné potraviny, ktoré by sa nemali dlhodobo vynechávať zo stravy. Ak vám ponúknu diétu založenú na vylúčení týchto potravín, majte sa na pozore. 

Žiadna dlhodobo udržateľná strava by nemala zakazovať bežné potraviny. 

Vitamín B5 v potravinách - ilustračný obrázok

Ak sa stravujete rozumne a nevynechávate zeleninu, ovocie, mäso, mlieko, vajcia ani základné prílohy, nemusíte sa obávať nedostatku vitamínu B5 v potravinách. 

Potrebujete zatočiť s únavou? Stavte na Béčka!

A nielen vitamín B5. Existuje celá skupina vitamínov B, ktoré sú prospešné pre náš nervový systém. Pôsobia na fyzické a psychické vyčerpanie. Keďže vitamín B je rozpustný vo vode, nie je až také ťažké získať ho z potravín, o to náročnejšie je udržať si ho v zásobe. Vo všeobecnosti platí, že vitamíny rozpustné vo vode sa musia pravidelne a dlhodobo dopĺňať v primeranom množstve. Bohužiaľ, žiadne množstvo konskej dávky nepomôže pri únave.

ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Získajte viac energie s pravým Panax ginseng
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

  • Priamo do Vašej poštovej schránky
  • 18 rokov skúseností a znalostí
  • Vyvinuté a vyrobené v Nórsku

Máte otázky? Zavolajte nám

Po-Pia 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa