Vitamín B3 – nedostatok je u nás vzácny, napriek tomu je dobré nezabúdať na jeho príjem.

V tomto článku si predstavíme jedného zo zástupcov vitamínov skupiny B: niacín. Ako ho získať, čo znamená pri vitamíne B3 nedostatok alebo nadbytok a na čo je vlastne dobrý?

Vitamín B3 – nedostatok je u nás vzácny, napriek tomu je dobré nezabúdať na jeho príjem.

Vitamín B3 podporuje nervový systém

Tak ako aj jeho ďalší kolegovia, ktorých súhrnne označujeme ako B-komplex, čiže vitamíny skupiny B. Niacín, teda vitamín B3, podporuje nervovú sústavu. Pomáha s udržaním normálneho stavu psychiky, je dobrý proti únave a vyčerpaniu. Je tiež dôležitý pre energetický metabolizmus. 

Posledné roky si okrem toho všímame pozitívny vplyv niacínu na pleť. Začal sa používať do kozmetických prípravkov na akné i omladenie pokožky. Vitamín B3 totiž podporuje aj kvalitu a zdravie slizníc, preto sa s ním stretávame v hojivých prípravkoch s najrôznejším využitím.

Čo obsahuje vitamín B3? 

Veľkým zdrojom vitamínu B3 sú ryby, vnútornosti, strukoviny a oriešky alebo semienka. Za zmienku stoja aj mliečne produkty. Odporúčame využívať všetky pestré zdroje niacínu: tak živočíšne, ako aj rastlinné. Uvedené potraviny totiž obsahujú mnoho ďalších prospešných látok a pre naše zdravie nie je nič horšie, než jednostranná strava, ktorej chýba rozmanitosť.

Niacín je vitamín rozpustný vo vode a tak nie je problém s jeho vstrebávaním. Ak užívate výživové doplnky s vitamínom B3, je lepšie byť dôsledný v pravidelnom a dlhodobom užívaní. Vysoké dávky nemajú zmysel, v organizme sa zdrží len množstvo, ktoré telo stihne využiť.

Vitamín B3 – nedostatok a nadbytok

Ani jedno v našich končinách veľmi nehrozí. Nadbytok niacínu na seba upozorní náhlym začervenaním, nedostatok vitamínu B3 sa zase prejavuje zažívacími problémami. Je zaujímavé, aký veľký vplyv tu má strava – najčastejšie je nedostatok vitamínu B3 v krajinách s horšími podmienkami, kde sa konzumuje namiesto obilnín hlavne kukurica, ktorá je na niacín chudobnejšia. To je krásny príklad toho, že záleží na tom, čo jeme.

Kedy užívať niacín? Je dobrý na upokojenie nervového systému a navodenie duševnej pohody. Ak sa cítite bez života a na pokraji síl, odporúčame ho kombinovať s ostatnými vitamínmi typu B a ženšenom na dodanie energie.


ŽenŠen Energy+ balení

ŽenŠen Energy+

Získajte viac energie s pravým Panax ginseng
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

  • Priamo do Vašej poštovej schránky
  • 18 rokov skúseností a znalostí
  • Vyvinuté a vyrobené v Nórsku

Máte otázky? Zavolajte nám

Po-Pia 08:00-18:00
Zákaznická linka
©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa