Vitamín B3, známy tiež ako niacín, je jedným z ôsmich vitamínov skupiny B. Je rozpustný vo vode – telo si ho tak neukladá a prípadný nadbytok vylúči močom.
Vitamín B3: Účinky oceníte nielen pri únave
Vitamín B3 hrá okrem iného dôležitú rolu v energetickom metabolizme, ktorý zahŕňa premenu sacharidov, tukov a bielkovín na energiu nevyhnutnú na fungovanie organizmu. Podieľa sa na správnej funkcii enzýmov, ktoré sa zúčastnia týchto procesov, a tým umožňuje efektívne uvoľňovanie energie v bunkách. Vďaka tejto schopnosti sa vitamín B3 podieľa nielen na získaní dostatku energie na každodenné aktivity, ale prispieva tiež k zníženiu únavy a vyčerpania.
Vzhľadom na dôležitosť vitamínu B3 pre organizmus by mali ženy (25 až 51 rokov) prijímať 12 mg ekvivalentu niacínu a muži 15 mg ekvivalentu niacínu denne. Odporúčané množstvo sa zvyšuje v pokročilejšom tehotenstve aj v období dojčenia.
Pretože prispieva k tvorbe neurotransmiterov (látok podieľajúcich sa na prenose signálov medzi nervovými bunkami), je dôležitý tiež pre optimálnu činnosť nervovej sústavy ovplyvňujúcu koordináciu pohybov rovnako ako vnímanie. Zároveň hrá rolu pri podpore psychických funkcií ako pamäť a koncentrácia. Ale to nie je zďaleka všetko.
Vedeli ste, že pokožka je najväčším orgánom ľudského tela?
Vitamín B3 tiež pomáha udržiavať v normálnom stave sliznice a pokožku. Sliznice, ktoré pokrývajú vnútorné povrchy dýchacieho, tráviaceho a močového systému, sa pritom podieľajú na ochrane tela pred škodlivými látkami a mikroorganizmami. Vitamín B3 podporuje ich prirodzenú funkciu a v prípade pokožky aj vzhľad.
Hodina chémie
Existujú dve hlavné chemické formy niacínu:
- kyselina nikotínová,
- niacínamid (niekedy nazývaný nikotínamid).
Obidve formy je možné nájsť v potravinách. Ale pozor – v tabaku nie, aj keď názov by k tomu mohol navádzať.
Telo získava vitamín B3 potravou, ale v menšom množstve si ho tiež dokáže vytvoriť samo z aminokyseliny nazývanej tryptofan. Tú obsahujú okrem iného bielkoviny živočíšneho pôvodu, napríklad morčacie mäso.
Kde hľadať vitamín B3?
Skvelé zdroje vitamínu B3 je možné nájsť tak v živočíšnej, ako aj rastlinnej zložke jedálneho lístka. Zatiaľ čo v potravinách rastlinného pôvodu ide najmä o kyselinu nikotínovú, v živočíšnych to je niacínamid.
Z rastlinných by nemali chýbať fazule mungo alebo arašidy. Z tých, ktoré sú bežnou súčasťou jedálneho lístka, potom zemiaky, huby a pečivo.
Zo živočíšnych zdrojov pomôžu doplniť vitamín B3 napríklad ryby (tuniak, losos, makrela, ančovičky), mäso, ale tiež mlieko alebo vajcia.
Ak nemáte prirodzených zdrojov vitamínu B3 v jedálnom lístku dostatok, môžete zvážiť užívanie výživových doplnkov. V tých môže byť navyše obohatený o ďalšie zložky, ktoré účinky vitamínu B3 ešte podporujú.
Zdroj:
https://www.szpi.gov.cz/clanek/voditka-k-problematice-zdravotnich-a-vyzivovych-tvrzeni.aspx
https://www.nzip.cz/clanek/1136-vitamin-b3-niacin
https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/niacin.pdf
Vaše komentáre
Vložte svoj komentár:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznícka podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svoj komentár: